Wednesday, August 28, 2013

Anne ve Bebek Ayrılığı

Eskiden anneler bebekleri doğar doğmaz kokusuna alışmasın diye uzaktan emzirmeye çalışır ve tarlaya giderlermiş. Bunun sayısı çocuklarıyla evde tensel temas içinde olan annelere nazaran azınlıktaymış. Peki şu anda Türkiye'de anne çocuk ayrılığı ne durumda ve anneler bu ayrılığı telafi edebilir mi?

Anne bebek ayrılığı, annelerin iş hayatına atılmalarıyla artık normal karşılanması gereken bir süreç oldu. Okul ya da iş anneyi çocuktan ayırıyorsa peki anneler neler yapmalı? 

Ders için okuduğum makalede de bu konuya değinince, ben de sizlere durumun vehamiyetinden bahsetmek istedim. 

Bebeğinizle beraber alışverişe gittiğinizde size acıktığını belli eden sinyaller verdiğinde siz ona "biraz daha bekle eve gidince karnını doyuracağım" derseniz bebek sizi anlar mı? Bebeklerin bedenen doyum ve ruhsal doyum hazları arasında fark yoktur. Bu hazlar bekletilmeden giderilmelidir. Bırakılan bebeğin bedenen ya da ruhsal açlığı olduğu anlarda bebek direk annesini isteyecektir ve olmadığı takdirde güven ilişkisi zedelenecektir. 36 aya kadar bebek beklemek nedir bilmez ve zaman kavramı oturmadığı için annesinin geri gelmeyeceğini düşünür.

Eğer bebeğinizi bırakmanız elzemse yakın akraba en iyi çözümdür. Telafi olarak yapılması gereken ise eğer 5 saat bebeğiniz sizden ayrıysa günün kalan 19 saatini tensel temas halinde beraber geçirmeniz güven bağı onarımında işe yarayacaktır. Bebeğinizin ayrı yatmayı isteyene kadarki zamanına kadar beraber yatmanız da faydalı olacaktır. 

Thursday, August 15, 2013

Çocuğumdaki Bağımlılık

Çocuğunuz size bağımlı mı, bağlı mı? Peki doğal süreç nedir?


Çocuğun doğum anından 5 yaşına kadar olan zaman diliminde anneyle arasında kuvvetli bir bağ kurması normal bir süreçtir.
Araştırmacılar  1996'da beyinde "ayna-noron" hücresini keşfettiler ve 7 yaşından sonra bu hücrelerin kaybolduğunu gördüler. Bu, çocuk 7 yaşına kadar gördüğü, maruz kaldığı şeyleri, "birebir taklit" yeteneğine sahip demektir! Mesela, ana dil 7 yaşından önce öğrenilen dildir ve 7 yaşından sonra öğrenilen dil ana dil olmaz.

Çocuk kendisini anneden ayrı göremediği için direk anneyi fıtri olarak taklit etmektedir. Çünkü çocuk sembiyotik algı nedir anlayamaz. Bu süreç, yani çocuğun kendisini anneden ayri olarak göremediği süreç, 0-3 yaş dense de (bazi arastirmalara gore 0-5 yastir) her çocuğun süreci farklı olabilir.


Bu süreçte çocuğun anladığı tek şey "anne-bebek bütündür." Bu kapsamda cocugun anne-babayla iliskisinde anneye bagimli olmasi ardindan bagliliga donmesi dogal surectir. Bunun bagimlilik olarak kalmasinda ise ailenin yanlış tutumlari yer alir! İlerleyen yazılarda bu konuyu da ele alacagız.


Saygılar
Nur Aslan

Wednesday, August 14, 2013

Çocuğumu Ne Kadar Tanıyorum?

Tuvalet eğitimi



Çocugumu Ne Kadar Tanıyorum?


"Beş yaşındaki çocukla benim aramdaki uzaklık bir adımdır, fakat yeni doğmuş bebekle beş yaşındaki çocuk arasındaki uzaklık korkunçtur. -L. Tolstoy- 



GELİŞİM EVRELERİ

           Doğumla başlar güven duygusu ve 1 yaşına kadar devam eder ve bazı uzmanlara göre bu sureç 2 yaşına kadardır.
            Annenin yapması gerekenler çoğunluktadır. Tensel temasta bulunması, ve doyum hissini geciktirmeden vermesi önemlidir. Çocuk bebekken sabretmek nedir bilmez. Bu yuzden anne ağızdan doyum hissini alan cocugu zamaninda beslemelidir.  
            Annenin emzirme ya da biberonla yedirme esnasinda sadece cocuguyla ilgilenmesi, goz kontagi kurmasi cok onemlidir. Annenin cocuguyla ilgilenirken dikkatini dagitan (cep telefonu gibi) mesgul edebilecek materyallerden uzak durmasi cocugun "annem sadece bana vakit ayiriyor" hissine kapilmasini saglayacaktir. Guven verme yolunda guzel bir adimdir.

Ikinci basamak olan Tuvalet Eğitimi yazisiyla devam edebilirsiniz..




Monday, August 12, 2013

Tuvalet Eğitimi

Tuvalet Eğitimi

                      İki yaş civarında başlayan tuvalet eğitimi anne-babaların çocukla aynı kulvarda olup karşısına almaması gereken bir dönemdir. Ebeveyn tutumu, çocuğun kişiliği üzerinde kalıcı izler bırakır. 
  

 Anne kuralcı, titiz, katı ise çocuk dışkısını tutmaktan kabız olabilir. Bu münkabız hali tüm davranışlarını etkileyebilir. İnatçı, cimri,sinirli yapiya sahip olanlar belki de tuvalet eğitiminden kaynaklanan tutumlardandır.


Anne baskıcı ise;
Çocuk anneyi cezalandırmak için istediği yerde dışkısını boşaltır. İlerde ise eziyet etmeyi seven, dağınık kimlik özelliği geliştirebilir.
 Anne teşvik edici ise;
Çocuk üretken olur.
Çocuğunuza tuvalet olayının rahatlama yeri olduğunun söylenmesi ve eğitim öncesi bireyin lavobaya giderken "rahatlamaya gidiyorum" demesi yararlı olacaktır.
 

Çocuğuma Sabır Egzersizleri


Çocuğuma Sabır Egzersizleri

1-  Çocugunuza seçenek sunmak en guzel yollardan biridir. Bu seçenekler çocugun o an sabırsızlıkla elde etmek istedigi hazzını geciktirmesini saglayacaktır. Çocuğunuzla anlaşma yapabilirsiniz.
Örnek; Tabiki şimdi 1 adet biskuvi alabilirsin, ya da yemekten sonrasını beklersen 2 tane alabilirsin.
         
     Bu tür konuşmalar sakin,sabırlı bir ses tonuyla olmalıdır. Aslında çocuklara en guzel örnek yine ebeveyndir!

Seçenekler çocuğunuza anlık zevklerini ertelemeyi öğretir ve sabır sürecini hayatına geçirebilirse, ileriye yönelik en önemli dersi evladınıza vermiş olursunuz. Neden mi? Peygamber Efendimiz (sav) sabırdan bahsederken; "İmanin yarısı SABIR yarısı ŞÜKÜRdür" diyor. 

2- Sabretmesini , beklemesini istediğiniz çocuğunuza elinize saat alıp göstererek ne aralikta beklemesi gerektigini anlatmaya calismak da etkili bir yoldur. Ben çoğunlukla KUM SAATlerini tavsiye ediyorum. Dakikalık,saniyelik olanlardan evinizde bulundurun ve kum saatinin bitim zamanına kadar, eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz.
3- Self-Control dedigimiz özdenetim-irade eğitimi çocuğa öğretilmesi gereken çok önemli bir kriterdir. Peki çocuk irade eğitimini nasil ögrenir?
    İrade Eğitimi; Çocuğunuz kendi vücudunu durdurup kontrol edebilme yetisiyle doğrudan orantılıdır. Çocuğunuza dur-kalk-dinle ve kurallari takip et gibi iletileri öğretebileceginiz bir cok oyunlar vardır . Böylelikle çocuk vücudunu kontrol etmeye baslamıştır. 

Örnek oyunlar:
a- Deve-cuce ( cocuklarin oyun terapisi dersinde "Simon Says" diye öğrettiler)
b- Çocuğunuzla yolda,bahcenizde yururken "git git git deyip bir anda dur!" diyerek cocugunuzun dengesini hizlandirabilirsiniz
c- Hizli-yavas (konusma oyunu)
    Sus-konus oyunu
    Sessiz-bagirarak devam eden oyunlar bunlarin varyanslarini cogaltabilirsiniz..

4- Sabri cocugunuza ogretirken ilk once onlara ornek olmak en guzel yollardan biridir.
 Mesela; zor durumda kaldiginizda, ofkeli halinizde, cocuga kendi basetme stratejinizi ogretmelisiniz. 
Bunu dillendirin; "suan cok uzgunum, ve suan yerimden kalkip baska bir yere gecip, derin nefes alacagim. Evet boyle olmam normal,ben bununla basedebilirim." diyerek cocugunuza yol gosterebilirsiniz.

Arastirmalar da gosteriyor ki sabreden cocuklar ilerki hayatlarinda cok daha basarili oluyorlar!

cocuklara sekerleme testi de bunlardan birine ornektir.

Saygilar,
Nur Aslan






Monday, August 5, 2013

Çocuğuma Sabrı Nasıl Öğretirim?

     Montessori okulunda calisirken, PEACE TIME (ferahlık-barış) zamanımız vardı çocuklarla oturup saatin tik-tak larını dinlediğimiz, sessizlik içinde ufacik sesleri ayirt etmeye calismalarini sagladigimiz. Sizler de evlerinizde huzur saati yapip cocugunuzun yasina gore sessizligi dinleyebilirsiniz.


Sabri gelistiren aktiviteler nedir peki?

1- Cocugunuza yemek hazirlarken onunla oyun oynayabilirsiniz. "hadi sen saymaya basla ben de o karar verdigimiz sayiya ulasana kadar yemegi hazir edeyim", deyip maceraya donusturebilirsiniz.

2- En onemlisi beklemeyi ogrenirse aslinda kazancinin fazla oldugunu gozleriyle gormesine izin vermeniz! Bu da en guzel seker deneyiyle test edilip uygulanmistir. Haydi siz de cocugunuza uygulamak istermisiniz?
http://www.youtube.com/watch?v=QX_oy9614HQ&noredirect=1

Saygilar,
Nur Aslan



Cocugum Matematikte Nasil Basarili Olur?

Klinikte calisirken gelen sorular arasinda matematik kabiliyeti nasil gelisir hep vardi. Cocugunuz ne kadar durtulerini kontrol edebiliyorsa o kadar Matematikte kabiliyetlidir diyebiliriz. Bunun icin ornek, aile olmali ayriyeten SABIR icerikli aktivitelerle cocuga durtu kontrol egitimi verilebilir. Elinden geleni yapip ardindan takdiri birakmak biz anne-babalarin gorevidir.

Yani gercekci olursak; Mozart cocugu matematikte ilerletmez. Cocugun disiplinli calisabilme kabiliyetine sahip olmasi onu zeki yapar. Bu da ogrenilen durtu kontroluyle olmaktadir.

Saygilar,
Nur ASLAN

Cocugum Nasil Zeki Olur?

Anne-Babalarin kaygi olarak gorudugu ve hamilelik zamaninda basvurduklari SmartBaby gibi CD ler, Mozart ya da Beethoven, gercekten Cocugumu Zeki Yapar mi?

Gercekci Olalim! Cocugunuza faydalidir evet ve muzik tinisi beyin icin onemlidir lakin cocugumun zeki olmasinin kriteri onlar degildir.

Eger Cocugunuzun zeki olmasini istiyorsaniz IMPULSIVE durtulerini kontrol etmesine yardimci olmali ve bu konuda ilerki yazimda verecegim egzersizleri yapmanizi tavsiye ederim! Dur-Dusun-Yap dengesini birey oturttugunda zeka ve akil beraber yol bulmaktadir.

Saygilar,
Nur Aslan

Cocuguma Nasil Davranmaliyim?


“Çocuklarınızla 7 yaşına kadar oynayın, 15 yaşına kadar arkadaş olun, 15 yaşından sonra istişare edin.” Hz. Ali
Ve Cocuklarinizi “simartin”  kucaklayin,opun,koklayin (cocugunuzun beden diline gore de hareket etmeyi unutmayin), ama kirmayin sevgiden simarsinlar! Aman "simarir sonra" demeyin Onlar soyut dusunceyi ancak 11 yasindan sonra kavramaya baslarlar.

Saygilar,
Nur Aslan