Saturday, September 28, 2013

Hayvanat Bahçesi gezisi çocuğuma yararlımıdır?


Yediden yetmişe herkesin eğleneceği yerlerden biri hayvanat bahçeleri! Hayvancıkların doğal ortamdan alınıp ufak yerlerde izleyici karşısına geçtiği mekanlar..Bence bundan da güzeli, çocuğun hayvanları uzaktan izlemesinden ziyade, onlarla temas halinde olacağı yerler. Bundandır sebep ben hayvanat bahçesinden ziyade , at biniciliğini tavsiye ediyorum. Çocuğunuzdaki dürtü kontrolü, sabır gelişimi için en güzel aktivitedir! 




Tuesday, September 17, 2013

Çocuğum cezadan ne anlar?

Universite 3. sınıfta çocuk psikolojisi dersinde ve asistan olduğum zamanlarda, kreşte yaptığım aktiviteleri derste de arkadaşlarla paylaşırdım. Onlardan biri de düşünce ağacım. 

Profesör derste çocukların algı farklılıklarından bahsederken ben de bu konuya değinmiştim. Çocuklar "ceza" kavramindan hiç hoşlanmazlar. Beyinleri direk bu kavrami reddeder ve çocuğun anksiyetesi durumu arttiğı için aksi hareketleri fazlalaşır. Çocuklarla çalışırken bizim ağacımız vardı, cevresinde oturup kitap okuduğumuz. Çocuklardan herhangi biri ahengi bozduğunda, arkadaşını irite ettiğinde; "şuan ağacın altına gidip düşünmeye ne dersin?" dediğimiz bir ağaç. 

Çocuklarına cezasız bir yaşam sunan anne-babaları tebrik ediyor ve bir fikir olarak düşünce ağacını ilginize sunuyorum efendim! 

Saygilar,
Esra

Friday, September 13, 2013

Çocuğum hiperaktif mi?


Çocuğunuzun hiperaktif olması artık günümüzde normal karşılanmakta çünkü sayısı her geçen gün artmaktadır. Genetik faktörlerin de etkisi büyük olsa da anne ve babaların doğru tutumları azımsanmayacak öneme sahiptir. 
Yapılması uygun davranışları sıralıyorum. Araştırma sonuçlarım çıktığında eklemeler olacaktır.

1- Çocuğunuza küçük yaştan itibaren oyuncakların tamamını önüne yığmaktan kaçının. Teker teker sunacağınız oyuncaklar çocugunuzun dikkatinin dağılmamasını sağlayacaktır.

2- En tehlikelisi televizyona maruz kalan minik beyinlerdir. ADD&ADHD dediğimiz hiperaktivite ve dikkat eksikliklerinin yükselmesindeki etkenlerden biri çocuğun 2 yaşından önce tv ile maruz bırakılmasıdır. Zararlarını başka bir bölümde yazmak için bırakıyorum.

3- Çocuğunuzun parkta,yolda (vb) düşmesi anında onlarla birlikte ya da bırakın kendisinin o acı anını hissetmesini sağlayın. Anı yaşayıp ona empati uygulayarak (canın çok acımış olmalı, anlıyorum..) ayna görevi yapmaya çalışın. Çocuğunuzun dikkatini başka bir yere (aa kuş geçiyor..gibi) çekmeye çalısırsanız, dikkat eksikliğinin vuku bulmasını tetiklemiş olursunuz.

Devam edecek..



Saygılar,
Esra

Tuesday, September 3, 2013

Anne-Baba Kavgasında Çocuğun Pozisyonu



Eğer bir evde sıkça anne-baba tartışması oluyorsa, bu durumda en çok yara alan evlatlar oluyor. Peki anne-baba hiç tartışmamalı mı? 

Tabiki en güzeli sesler yükseltilmeden oturup konuşmaktır. Eğer iki tarafta sinirliyse güzel bir üslupla "15 dakika sonra konuşalım" deyip sinirler yatışınca tekrar konusup orta noktaya varmaktır. 

Yalnız benim değinmek istediğim husus, izleyip anne-babasını taklit ederek öğrenen çocuk kavga esnasında ne öğrenir? 

Eğer çocuğunuzun çözüm odaklı olmasını istiyorsanız; onların yanında tartıştığınızda tekrar barışma surecini de onların göz önünde yapınız. Konuşup anlaştığınızı gören çocuk; "bazen tartışma olabilir ve nasıl çözmem gerektiğini öğrendim" der. Çocuğu boylelikle hayata bir adım daha hazırlamış olursunuz efendim. 

Saygılar,
Nur