Thursday, November 7, 2013

Çocuğunuz harfleri farklı mı çıkarıyor?


Üniversite yıllarımın sonlarında Amerikadaki kreşlerin birinde seminer verirken bir beyfendi "sizin suan cocugunuz olmadigi icin bizi anlamaniz zor" demisti. Haklıydı, evlat sahibi olduktan sonra hersey bambaska oldu. Önceden öğrendiklerimi rahatlıkla çalıştığım yerlerde uygularken, şuan herşeyi daha tedirgin karşılıyor adımlarımı  daha temkinli atıyorum. 

Mesela, çocuğumla konusurken, kitap okurken kelimelerin cikis tonuna dikkat ediyor muyum? Bazen bebek gibi konusarak harflerin çıkışlarını yanlis mi soyluyorum? Diye dusunuyordum. Bebeginiz buyuyup ilk kelimeleri konusmaya basladiginda özellikle "r" harfinin soyleminde zorlanir. Arı der ama ayı çıkar bunun ardindan anne cocuga; "seni cok seviyoyum ne guzel ayi diyoysun" gibi karsilik verirse malesef cocukta guven eksikligine sebep olur. Neden mi? Cunku cocugun arı derken ki algisinda problem yok "r" harfini cikaramasa da y dediginde farkli manaya geleceginden bihaberdir. Ve aslinda o kendi algisinda "arı" demistir. Anne-baba cocuga soyleyemedigi kelimelerle yanit verirse cocugun her zaman duzgun duydugu harflerin karisimiyla zihni karisir ve anne babaya guvende zorluk yasar. 

Cocugunuz tatli tatli harfleri cikaramadan konussa da eger guven iliskisi ve ilerde konusmasinda  zorluk cekmesini istemiyorsaniz lutfen cocugunuzun cikaramadigi ama anladigi dogru harfleri kullanarak onlarla iletisim kurun! 
Mesela, onlar robota: "yobot" da dese evet annecigim robot diyerek karsilik vermeniz yeterli. 

Saygılar,
Nur

Wednesday, November 6, 2013

Evde tedavi ve homeopatik mucizesi



Anne olduktan sonra psikoloji bitirip suan klinikci olsam da artik çocuk eğitimine dair soylediklerimi bir kez daha dusunup sonra soylemenin yaninda bu durumu abartarak bazi doktorlar tarafindan cocuga verilen antibiyotiklerin, ilaclarin karsisinda da duran bir anneyim. Neyseki amerikada antibiyotik çozumune cok rastlamiyoruz.

Biz anneler mi yoksa sadece ben mi çocugum her hastalandiğında direk antibiyotik ya da uyutma yan etkisi olan ilaclara basvurmak istemeyerek, bunun yerine otlara ve homeopatik (homeopatic)dedigimiz  yontemlere basvuruyorum?

Geçen gun 10 aylik olan bebeğimin yine dişlerden sebep kulak iltihabı oldu ve sevgili eczaci arkaşımın tavsiyesiyle homeopathic tedaviye daldim. Kulağına organic mint oil (organik nane yağı) damlatarak tedaviye başladım ve o gun dayanamayip doktoruna goturdum. Doktorumuz amerikanin en iyi hastanelerinden mezun olmuş bir bayan, ve bu tedavi şeklimi onaylayinca sizlere de faydasi olur diye paylasmak istedim. 
Bebegimin kulagina 1 damla damlatmadan once kendimde deneyip neler hissedecegini hissetmek istedim. Kulaga ferahlik ve sogukluk hissettiren nane yagi gayet dogal ve saglikli bir yontem! Sorulariniz olursa mesaj gonderebilirsiniz.
Boğaz ağrısı olup öksüren çocuğunun ayak altına nane yağı sürüp çorap giydirerek yatır diyen işin ehli arkadaşımı dinledim ve faydasını da gördüm. Bebeginizin, boğazına ve göğüs çevresine nane yagini sürdüğünüzde kokunun ağirligindan rahat uyuyamayacaği icin, ayak altina surmeyi cok daha faydali buluyorum. Bogaz agrisi burun akintisi ve oksurugu olan cocugunuzu dik yatirmaniz (yastikla destekleyerek) faydali olacaktir. İhlamur ve pekmez de icirdigim ayriyeten tavuklu corba yaptigim kuzum, hamdolsun daha da iyi hissetmeye basladi.

Bir digeriyse paha bicilmez bir bilgi, hastalik oncesi henuz tam hasta olmadan , hastaligin belirtilerini hissettiginizde vereceginiz suyun icine atilan minik kapsuller bunlari da ekleyecegim... 

Allah şifalar versin efendim 
Saygılar,
Nur