Thursday, November 7, 2013

Çocuğunuz harfleri farklı mı çıkarıyor?


Üniversite yıllarımın sonlarında Amerikadaki kreşlerin birinde seminer verirken bir beyfendi "sizin suan cocugunuz olmadigi icin bizi anlamaniz zor" demisti. Haklıydı, evlat sahibi olduktan sonra hersey bambaska oldu. Önceden öğrendiklerimi rahatlıkla çalıştığım yerlerde uygularken, şuan herşeyi daha tedirgin karşılıyor adımlarımı  daha temkinli atıyorum. 

Mesela, çocuğumla konusurken, kitap okurken kelimelerin cikis tonuna dikkat ediyor muyum? Bazen bebek gibi konusarak harflerin çıkışlarını yanlis mi soyluyorum? Diye dusunuyordum. Bebeginiz buyuyup ilk kelimeleri konusmaya basladiginda özellikle "r" harfinin soyleminde zorlanir. Arı der ama ayı çıkar bunun ardindan anne cocuga; "seni cok seviyoyum ne guzel ayi diyoysun" gibi karsilik verirse malesef cocukta guven eksikligine sebep olur. Neden mi? Cunku cocugun arı derken ki algisinda problem yok "r" harfini cikaramasa da y dediginde farkli manaya geleceginden bihaberdir. Ve aslinda o kendi algisinda "arı" demistir. Anne-baba cocuga soyleyemedigi kelimelerle yanit verirse cocugun her zaman duzgun duydugu harflerin karisimiyla zihni karisir ve anne babaya guvende zorluk yasar. 

Cocugunuz tatli tatli harfleri cikaramadan konussa da eger guven iliskisi ve ilerde konusmasinda  zorluk cekmesini istemiyorsaniz lutfen cocugunuzun cikaramadigi ama anladigi dogru harfleri kullanarak onlarla iletisim kurun! 
Mesela, onlar robota: "yobot" da dese evet annecigim robot diyerek karsilik vermeniz yeterli. 

Saygılar,
Nur

4 comments:

  1. Merhabalar,4.5 yasindaki oglum bir kelimeye baslayacagi zaman kelimeyo degil ama ilk harfini kekeliyor; mesela abisine bir sey anlatacak uzun sure "a a a abiiii " diye uzatiyor kelimeleri basta endiselenmemistim ama simdi simdi dikkat ediyorum ingilizce konustugu zaman da yapmaya basladi sizce ne.yapmaliyiz ?

    ReplyDelete
  2. Ailede kekeme kavrami kullaniliyor mu? Boyle durumlarda ebeyne soyledigimiz tavsiye, uzerine varmadan sabirla cocugunuzun sozunu bitirmesine izin verin"

    ReplyDelete
  3. Kekeme olan ogrencileri calistirirken her kelime basina "ğ" koyarak soylemelerini istiyorduk. Evde kitap okurken cocugunuzla bu yontemi uygulayabilirsiniz.
    Allah kolaylik versin efendim!

    ReplyDelete
  4. Bu durumu aramizda hic mevzu bahis etmiyoruz, cogunlukla heyecanla konustugunda harf tekrari yapiyor, sakinken kekelemiyor ama genelde heyecanla anlatir cogu seyi :)" ğ " koyma olayini anlayamadim pek ?? Kekeme kategorisine giriyor mu yani bu durumu oglumun ? Ilginize tesekkurler simdiden

    ReplyDelete