Tuesday, April 29, 2014

Evlilik sandığın kadar pembe değil

Evlilik öncesi ve sonrası düşünüldüğünde, çiftler bir çok yorum yapar, ders verir, önerilerde bulunur....

Peki bu yeni evleneceklere ne kadar fayda sağlar? Genelde nişanlılık-tanışma süresinde akıldan ziyade kalp ağır basar bunu dengeleyenler kazançlı çıkıyor..

Universite son sınıfta beyin fonksiyonlarını işlerken, frontal lobe (beynin karar mekanizması) gelişmesini 25 yılda tamamladığını öğrendiğimde , profesöre "o zaman evliliğin en uygun yaşı 25 tir" demiştim. Çünkü evlilik hayatta verilecek en önemli kararlardan biridir, degil mi? 

Eğer evlilik müessesesine dair tavsiyeniz, hikayeniz varsa burada paylaşıp (isimler gizli şekilde) yeni nesillere farklı bir bakış açısı vermek isterseniz direk buradan yada klinikci@gmail.com dan bana email atarmisiniz? 

Saygılar
Nur

Monday, April 21, 2014

Terapi hikayelerim (Çiftler arasi anlasmazlik)

Terapinin ortasinda danisan birden baska bir konuya atlar..

..aslinda benim esim her zaman bana nereye gidelim diye sorar ama ben "sen nereye dersen oraya gidelim" diyerek cevabimi veririm. Beni mutlu etmek icin attigi adimin farkinda olsam da.. gittigimiz yere varinca sikayet etmeye kusur bulmaya baslarim.. "neden buraya geldik ki? ben bilmiyordum burayi sececegini! daha guzel yerler vardir!" gibi..

eve dondugumuzde kabusun icinde bulurum kendimi, cunku kavga etmeye baslariz! Esim: "seni mutlu etmek ne kadar zor! ben ugrasiyorum ama takdir yok! sen karar ver diyorum yok! ben veriyorum begenmiyorsun!…

Evet… bilmiyorum size tanidik geliyor mu?

Bu paylasimi yapan 26 yasinda bir amerikali bayan, esinin daima sikayetinden muzdarip olan bey ve kendini cikmazda hisseden bayan..

Biz terapide "role play" dedigimiz teknigi uyguladik cok da faydasini gordugunu soyledi..

Kisaca soyle: esinden bahseden danisani dinledikten sonra karsimdaki bayana bir oyun teklif ediyorum.. siz kendiniz ben de esiniz oldugumu farzedin ve konusmaya baslayalim.. esinin verecegi cevaplari vermeye calisiyorum ve bayanin tavrini ogrenmis oluyoruz.. 15 dakika ardindan tekrar rolleri degistirip, ben bayan kendisi de esinin yerine geciyor…

Cumleleri oyle bir tarzda secmek gerekir ki, icinde ne bir sitem ne bir tavir hissetmeli es…

Eger hala esinizle anlasamadiginizi dusunuyorsaniz, emin olur bir yolu vardir! Belki de hala 40 kapili hanin denemediginiz kapisi vardir…

Eslerin birlikte, huzurla anlastigi ailelerin cogalmasi umidi ve duasiyle..

Saygilar,
NUR

Çift Terapisi ve hasbihal

Esiniz henuz isinden evine donmemis, ve vucudunuz kirgin, hasta oldugunuz icin biraz istirahat ediyorsunuz..Birden kapi calar ve komsunuz ugrar...Iceri alan siz, hastaliginiz devam etse de komsunuzla iki kelam etmek icin kalkar bir cay demlersiniz..muhabbet koyulasir devam eder hatta kahkaha attiginiz bile duyulmaktadir ki tam o sirada esiniz iceri girer..

Esiniz is yerinden sizi aradiginda siz hasta oldugunuzu soylemis ve yemek de yapmamistiniz..sonra esinizin surati degisir icinden neler dusundu acaba? diye siz de kafanizi mesgul edersiniz…


Peki misafirler gider, esinizle basbasa kaldiginizda hastaliginiz pekisir ve "aslinda.." diyerek soze mi baslarsiniz? Yoksa sessizligi secip, esinizi mi dinlersiniz? 



Bayanlarin bazen cok aciklama yapmasi bizleri "hakli durumdan, haksiz olma konumuna dusurebilir."
Benim tavsiyem masum tavrinizi koruyup karsinizdaki hayat arkadasinizin sizden yana oldugunu dusunerek "savunma" mekanizmanizi calistirmadan,  samimiyane tebessum etmek olacaktir. 


Terapi seyanslarinin sonucunda gozlemledigim TEK sey: esler konusurken, muhabbet ederken, tartisirken (her iliskide olmasi muhtemel), en onemli kriter:


HAKLI OLMAK  MI?
MUTLU OLMAK MI?


Ikisinden birini secerek ailenizi CENNETten bir koseye ya da izdirapli gecen bir MAÇ sahasina cevirebilirsiniz!

Dunyadaki cennetinize kavusmaniz umidiyle
Nur